Τί είναι το πέλλετ

Τι σημαίνει pellet και πως δημιουργείται.

Μια από τις πιο συχνές απορίες καταναλωτών που αναζητούν τζάκι ή σόμπα και έρχονται αντιμέτωποι με τις νέες τάσεις της αγοράς είναι "τί είναι το pellet"; Άλλωστε τα τελευταία χρόνια που το πετρέλαιο έχει γίνει ιδιαίτερα ακριβό και το φυσικό αέριο έχει μια από τις υψηλότερες τιμές σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι λογικό το κοινό να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, για να ζεστάνει τους χώρους του με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Pellet ονομάζεται ένα μικρού μεγέθους συσσωμάτωμα από λεπτά σωματίδια και τρίμματα ξύλου το οποίο παίρνει συνήθως τη μορφή ενός μικρού κυλίνδρου. Ο ρόλος του είναι αυτός της καύσιμης ύλης, που έρχεται τυποποιημένη και με σταθερά χαρακτηριστικά για να αντικαταστήσει τα συνηθισμένα καυσόξυλα (στις σόμπες και το τζάκι), ή το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό σε άλλες μορφές συσκευών θέρμανσης.

τί είναι το pellet

Στην ουσία λοιπόν όταν συζητάμε για pellets, αναφερόμαστε σε ένα σύγχρονο είδος καύσιμης ύλης, το οποίο συγκεντρώνει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του ξύλου, και είναι παράλληλα τυποποιημένο για να έχει σταθερή ποιότητα και φιλικό στο περιβάλλον όταν το προμηθευόμαστε από αξιόπιστες πηγές.

Άλλωστε η βασική πρώτη ύλη για τη δημιουργία πέλλετ είναι συνήθως τα πριονίδια, ή υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών, δηλαδή μικρά τρίμματα ξύλου, αλλά και παρόμοια υποπροϊόντα που προέρχονται από κλαδέματα και χώρους επεξεργασίας ξύλου.

Ένα από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα του pellet, που το καθιστά άλλωστε και αποτελεσματικό ως καύσιμο, είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας που περιέχει, το οποίο συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%. Χαμηλή είναι επίσης και η περιεκτικότητά του σε τέφρα, γεγονός που τελικά χαρίζει στο pellet πολύ υψηλή ενεργειακή πυκνότητα.

Τα pellets που έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο, βγαίνουν όπως σημειώσαμε συνήθως σε μορφή μικρού κυλίνδρου, και αυτή η μορφή δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται πολύ πιο εύκολα από τα κοινά καυσόξυλα, καθώς μπορούν να βρεθούν σε συσκευασίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε οικίας ή επαγγελματικού χώρου.

Χρήσιμες Πληροφορίες

τι ειναι πελλετ
Τί είναι το pellet;

Μάθετε τί είναι το πέλλετ, ποια είναι η χρήση του και από ποιες πρώτες ύλες δημιουργείται.

τι ειναι οι μπρικετες ξυλου
Τί είναι οι μπρικέτες;

Διαβάστε τί είναι οι μπρικέτες ξύλου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν ως καύσιμη ύλη.