Τί είναι οι μπρικέτες

Τί ακριβώς είναι οι μπρικέτες ξύλου.

Αν αναζητώντας καυσόξυλα για τη σόμπα σας, είδατε μεταξύ άλλων να προτείνουν και τις μπρικέτες ξύλου, και δεν έχετε ξανασυναντήσει τον όρο, τότε αξίζει να διαβάσετε τις λίγες επόμενες γραμμές για να καταλάβετε. Οι μπρικέτες, είναι το προϊόν συμπίεσης εύφλεκτων υλικών, και είναι κατάλληλες για χρήση ως καύσιμη ύλη αντικαθιστώντας τα γνωστά καυσόξυλα.

μπρικετες ξυλου

Οι μπρικέτες ξύλου παρασκευάζονται ως επί το πλείστον από φυσικά υλικά, όπως για παράδειγμα η ξυλώδης βιομάζα. Υποπροϊόντα που προκύπτουν από γεωργικές καλλιέργειες τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια, στη συνέχεια αποξηραίνονται και κατόπιν πρεσάρονται για να πάρουν το τελικό τους σχήμα. Συνήθως η συγκολλητική ουσία που αξιοποιείται για να πάρουν οι μπρικέτες την τελική μορφή που δίνει η πρέσα, είναι η λιγνίνη, ένα πολυσύνθετο αρωματικό πολυμερές το οποίο αποτελεί φυσικό συστατικό του ξύλου.

Οι μπρικέτες έχουν ορισμένα δυνατά σημεία στη σύγκριση με τα κοινά καυσόξυλα, καθώς πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία έχουν σταθερότητα στην ποιότητα παραγωγής και είναι πιο εύκολα στην αποθήκευση. Επίσης οι μπρικέτες περιέχουν χαμηλά ποσοστά υγρασίας, οπότε η καύση τους αποδεικνύεται αποδοτικότερη από την αντίστοιχη των καυσόξυλων. Η συμπίεση που έχουν υποστεί, τις κάνει να έχουν υψηλότερη πυκνότητα, να καίγονται με αργό ρυθμό και να κρατάνε για περισσότερο χρόνο ενώ κατά την καύση τους δεν αφήνουν σημαντικές ποσότητες στάχτης.

Το ουσιώδες μειονέκτημα που εμφανίζουν οι μπρικέτες ξύλου ως μορφή καύσιμης ύλης, είναι η τιμή τους, η οποία είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη των καυσόξυλων ανά κιλό.

Υπολογίζοντας πάντως τα συν και τα πλην που έχουν οι μπρικέτες, όπως τη μεγαλύτερη απόδοση θερμότητας ανά κιλό, την καθαρότερη καύση, την ευκολία αποθήκευσης, και τον οικολογικό χαρακτήρα τους, είναι μια μορφή καυσίμου που οι καταναλωτές αξίζει να την έχουν στις επιλογές τους.

Πηγή: ΤZAKIA.ONLINE Τί είναι οι μπρικέτες

Χρήσιμες Πληροφορίες

τι ειναι πελλετ
Τί είναι το pellet;

Μάθετε τί είναι το πέλλετ, ποια είναι η χρήση του και από ποιες πρώτες ύλες δημιουργείται.

τι ειναι οι μπρικετες ξυλου
Τί είναι οι μπρικέτες;

Διαβάστε τί είναι οι μπρικέτες ξύλου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν ως καύσιμη ύλη.