Ενεργειακές Σόμπες

Αν έχετε αναζητήσει πρόσφατα σόμπα ή τζάκι, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ξαναδεί τους όρους ενεργειακή / ενεργειακό. Τί ακριβώς όμως σημαίνει ενεργειακή σόμπα και ποιες διαφορές μπορεί να έχει ένα τέτοιο προϊόν σε σχέση με μια απλή παραδοσιακή σόμπα;

Ο όρος ενεργειακός αποτελεί μια εγχώρια μορφή κατηγοριοποίησης των σύγχρονων τζακιών και σομπών, με σκοπό να αναδειχθούν ορισμένες διαφορές τους από τις παλαιότερες συσκευές αυτού του τύπου.

Μολονότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη μορφή διαχωρισμού μεταξύ ενεργειακών και απλών σομπών (και τζακιών), οι λεγόμενες ενεργειακές συσκευές, συνηθίζεται να έχουν μια σειρά από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Όταν συζητάμε λοιπόν για ενεργειακές, πρόκειται για συσκευές "κλειστού τυπου", που σφραγίζουν ερμητικά και με ασφάλεια, και οι οποίες έχουν πιστοποιημένα υψηλή απόδοση καύσης, που συνήθως υπερβαίνει το 70% με 80%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ενεργειακή οικονομία και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, καθώς η καύσιμη ύλη μας (είτε ξύλο είτε πέλλετ), αποδίδει περισσότερη θερμότητα απ' ότι θα απέδιδε σε μια αντίστοιχη απλή συσκευή.

Ο κάτοχος μιας ενεργειακής σόμπας, έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να καταναλώνει πολύ μικρότερες ποσότητες καυσόξυλων ή pellets, για να έχει στο χώρο του την επιθυμητή θερμότητα, σε σχέση με τις ποσότητες που θα απαιτούνταν με μια παλαιού τύπου, "μη ενεργειακή" συσκευή.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα το γεγονός πως τα καύσιμα που δέχονται οι σόμπες (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα, ή εναλλακτικά τα pellets), είναι ήδη φτηνά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες μορφές καυσίμου, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ή το ρεύμα που καταναλώνουν άλλες συσκευές θέρμανσης, μπορούμε να βγάλουμε ως συμπέρασμα πως η επιλογή μιας σύγχρονης ενεργειακής σόμπας αποτελεί μια συμφέρουσα οικονομικά λύση.

Χρήσιμες Πληροφορίες

τι ειναι πελλετ
Τί είναι το pellet;

Μάθετε τί είναι το πέλλετ, ποια είναι η χρήση του και από ποιες πρώτες ύλες δημιουργείται.

τι ειναι οι μπρικετες ξυλου
Τί είναι οι μπρικέτες;

Διαβάστε τί είναι οι μπρικέτες ξύλου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν ως καύσιμη ύλη.