Πώς να διαλέξουμε καυσόξυλα

Πώς επιλέγουμε καυσόξυλα για αγορά.

Όταν έξω κάνει κρύο, η αίσθηση ζεστασιάς που μπορεί να προσφέρει στο χώρο σας μία σόμπα ή ένα τζάκι με τη φλόγα να τρεμοπαίζει, είναι μοναδική. Για να φτάσετε όμως να απολαύσετε μια τέτοια στιγμή χρειάζονται δύο παράγοντες. Ο ένας είναι προφανώς μια σύγχρονη σόμπα, ή ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι. Ο δεύτερος, είναι να έχετε πρόχειρη εκείνη τη στιγμή μια επαρκή ποσότητα από καυσόξυλα καλής ποιότητας, που θα ανάψουν εύκολα, θα καούν με σωστό ρυθμό και θα σας προσφέρουν θερμότητα και άνεση για πολλές πολλές ώρες.

αγορα καυσοξυλων

Η προσεγμένη επιλογή καυσόξυλων δεν αποτελεί λεπτομέρεια για τη σωστή και αποτελεσματική χρήση στην ξυλόσομπά σας. Είναι σημαντική όχι μόνο για την απόλαυση της φλόγας αλλά και για την καλή λειτουργία της συσκευής σας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα καλύτερα είδη ξυλείας για κάψιμο ανήκουν στα λεγόμενα σκληρά ξύλα, όπως η δρυς, το σφενδάμι και η σημύδα. Αυτά έχουν την τάση να απελευθερώνουν περισσότερη θερμότητα και να παράγουν λιγότερους ρύπους.

Η δρυς για παράδειγμα θεωρείται ένα από τα καλύτερα είδη καυσόξυλων καθώς η καύση της είναι αργή και σταθερή, οπότε διαρκεί περισσότερο και η απελευθέρωση της θερμότητας γίνεται πιο ομοιόμορφα. Το μικρό μυστικό όμως για να αποδώσει σωστά ως καύσιμη ύλη η βελανιδιά, είναι να έχει ωριμάσει για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την κοπή, έτσι ώστε να έχουν στραγγίξει οι χυμοί του δέντρου και τα ξύλα να είναι ξηρά.

Αυτό είναι άλλωστε ένα μυστικό επιτυχίας, που ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες καυσόξυλων. Γενικά είναι σημαντικό να ελέγξετε πως τα ξύλα που θα αγοράσετε είναι ώριμα και ξηρά. Το ώριμο ξύλο, είναι πιο αποτελεσματικό για το βάρος του καθώς δεν πληρώνετε το νερό που εμπεριέχει ένα νωπό ξύλο. Παράλληλα, αποδίδει περισσότερη θερμότητα, καίει πιο καθαρά και είναι ευκολότερο στην έναυση. Χαρακτηριστικό των ξηρών καυσόξυλων είναι συχνά το γκριζωπό χρώμα, τα ανοίγματα κατά μήκος, η εύκολη αποκόλληση του φλοιού τους, και η αίσθηση πως είναι πιο ελαφριά σε σχέση με τα ξύλα που εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Χρήσιμο είναι να προγραμματίσετε την αγορά καυσόξυλων το καλοκαίρι, που η ζήτηση δεν είναι μεγάλη και οι προμηθευτές έχουν συγκεντρώσει σημαντικές ποσότητες καύσιμης ύλης. Το χειμώνα η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών και η υγρασία μπορεί να μειώσει τις επιλογές, και να βρίσκετε ξύλα που δε θα έχουν αποξηρανθεί όσο πρέπει. Συνεπώς η έγκαιρη προμήθεια καυσόξυλων και η επιλογή σωστών προμηθευτών, με καλή φήμη και καλό όνομα στην αγορά, είναι σωστές πρακτικές για το περιβάλλον και για το πορτοφόλι σας.

Πηγή: ΤZAKIA.ONLINE Επιλογή καυσόξυλων για αγορά

Χρήσιμες Πληροφορίες

τι ειναι πελλετ
Τί είναι το pellet;

Μάθετε τί είναι το πέλλετ, ποια είναι η χρήση του και από ποιες πρώτες ύλες δημιουργείται.

τι ειναι οι μπρικετες ξυλου
Τί είναι οι μπρικέτες;

Διαβάστε τί είναι οι μπρικέτες ξύλου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν ως καύσιμη ύλη.